Záchranná mise v Černobylu: Na střeše reaktoru uvízl pes!

21.03.2018 15:43

https://tn.nova.cz/clanek/zachranna-mise-v-cernobylu-na-strese-reaktoru-uvizl-pes-video.html

Pracovníky z černobylské jaderné elektrárny čekala náročná záchranná akce. Na střechu sarkofágu čtvrtého bloku jaderného reaktoru totiž vyšplhal toulavý pes. Zpátky dolů se však už dostat nedokázal. Záchranáři se tak na kluzké střeše pustili do riskantní mise.

Tři pracovníci černobylské elektrárny vyfasovali horolezecké vybavení a vydali se zmatenému psovi na pomoc. Jak se zvíře na 108 metrů vysoký reaktor dostalo, zatím není přesně jasné. Patrně však vyšplhalo po zasněžené střeše.

Pes uvízl v horní části střechy. Záchranáři tak vylezli po schodech až na vrchol nové konstrukce a k vystrašenému zvířeti se slanili. Psa následně upoutali do popruhů a opatrně jej vytáhli nahoru. Riskantnost celé mise navíc umocňuje fakt, že v okolí elektrárny je stále zvýšená radiace.

Odborníci odhadují, že v okolí elektrárny žije přes 1000 toulavých psů. Ti v uzavřené zóně kolem zamořeného Černobylu přežívají už od tragické havárie v roce 1986. Evakuovaní lidé si tehdy své domácí mazlíčky nemohli odvést s sebou.

Zdroj: tn.cz