Vědci upozornili na to, že v Černobylu nekontrolovaně vzrůstá radioaktivita

13.05.2021 13:19

Vědci upozorňují na vzrůstající radioaktivitu uvnitř původního sarkofágu černobylské jaderné elektrárny.

Domnívají se, že v uranovém palivu, které bylo pohřbeno pod sarkofágem jaderné elektrárny, opět začíná štěpná reakce.

V současné době se ukrajinští vědci snaží zjistit, zda tyto reakce zmizí sami, nebo je nezbytné přistoupit k novým opatřením, aby se zamezilo vzniku další havárie.

Odborník z kyjevského institutu uvedl, že senzory zaznamenávají zvýšení počtu neutronů vycházejících z jednoho nepřístupného místa. Mohlo by to naznačovat štěpnou reakci, míní odborník.

Institut dokonce nevyloučil možnost další havárie v černobylské atomové elektrárně. Teď zbývá několik let, jak situaci zvládnout a odstranit tuto hrozbu. Během havárie v jaderné elektrárně 26. dubna 1986 se uranové palivové tyče, grafitové tyče a písek, který měl uhasit požár, místo toho proměnily na lávu. Ta se roztekla po prostorech reaktorové haly a vytvořila taveninu, jež obsahuje asi 170 tun radioaktivního uranu.

Rok po katastrofě byl nad čtvrtým energetickým blokem jaderné elektrárny vybudován sarkofág z oceli a betonu, který dostal název Ukrytije. Dovnitř však tekla voda, což zpomaluje neutrony a zvyšuje šance na štěpení jader uranu. Silné deště vedly k prudkému zvýšení počtu neutronů. Aby byl tento problém odstraněn, byl v roce 2016 vybudován nový bezpečný kryt.

Díky této konstrukci množství neutronů ve většině míst sarkofágu zůstává stabilní, nebo dokonce klesá. Avšak teď se neutrony začaly hromadit na několika nových místech. Na jednom místě se jejich množství za čtyři roky téměř zdvojnásobilo.

Palivo, které tam zůstalo, způsobuje, že neutrony, které přes něj procházejí, efektivněji štěpí jádra uranu.

„Jedná se o důvěryhodné a přesvědčivé údaje. Prostě nerozumíme tomu, o jaký mechanismus jde,“ uvedl chemik Neil Hyatt.

Zdůraznil, že tuto hrozbu nelze ignorovat, protože štěpné reakce se můžou ještě zrychlit, což může přivést k nekontrolovanému uvolňování jaderné energie. Reakce v podobě výbuchu by mohla zbořit nestabilní části krytu, a tím by vzniklo velké množství radioaktivního prachu.

Vědci se shodli na tom, že vyřešit tento problém nebude snadné.

https://www.popularmechanics.com/science/energy/a36364988/chernobyl-nuclear-reactions/