V Černobylu probíhají závěrečné testy dočasného skladu použitého jaderného paliva

12.05.2019 10:11

 

https://www.indiewire.com/2019/05/chernobyl-episode-1-craig-mazin-johan-renck-hbo-1202131596/

Na začátku týdne byly v areálu jaderné elektrárny Černobyl na severu Ukrajiny zahájeny systémové testy dočasného suchého skladu použitého jaderného paliva. V nejbližších měsících by si tak zařízení měla převzít státem vlastněná elektrárna, která je v současné době vyřazována z provozu.

V novém skladu bude palivo uloženo více než 100 let. Výstavbu dočasného skladu použitého paliva ISF2 má na starost americká společnost Holtec International, hlavními dodavateli projektu jsou podle serveru World Nuclear News ukrajinská UTEM, německá BNG a italská Maloni.

Projekt, který je součástí procesu trvalého vyřazení elektrárny z provozu, má zajistit kapacity pro zpracování a dočasné uložení použitého paliva z bloků 1, 2 a 3. Holtec očekává, že dokončení všech testů si vyžádá dva měsíce.

„Tyto testy funkčnosti přichází po dlouhé sérii vyčerpávajících testů jednotlivých systémů, budov a komponentů v komplexu pro zpracování a uložení použitého jaderného paliva s názvem ISF2,“ uvedla společnost Holtec.

Projekt ISF2 byl zahájen již na konci 90. let, nicméně byl později pozastaven, jelikož podle Holtecu technologie původního dodavatele nedokázala splnit požadavky elektrárny a ukrajinského regulátora. Projekt tak v roce 2011 převzal Holtec.

(Zdroj: oenergetice.cz)