Ukrajinský expert na jadernou bezpečnost: Rusové v Černobylu ukradli radioaktivní přísady na výrobu bomb!

30.03.2022 19:35

Podle ředitele Institutu pro bezpečnostní problémy jaderných elektráren v Kyjevě Anatolije Nosovského zřejmě ruští okupanti v černobylských laboratořích ukradli radioaktivní látky. Z těch by společně s výbušninami mohli vytvořit speciální bomby, které by měly ohromnou sílu. Informaci přinesl britský deník Daily Mail s odvoláním na web Science.org.

Ruští okupanti násilně napadli Ukrajinu před více než měsícem. Kromě vesnic a měst mají Rusové spadeno i na průmyslové objekty. Jedním z nich je i jaderná elektrárna v Černobylu, kterou okupanti obsadili hned prvním dnem války. V oblasti, kde v roce 1986 vybuchl jeden z reaktorů a zapříčinil největší jadernou havárii, se Rusové ale moc zodpovědně nechovají.

Ukrajina ztratila kontakt s jednou z černobylských laboratoří

Blesk již dříve informoval o tom, že vojenské operace v oblasti způsobily několik požárů a že se k nim z důvodu pokračujících bojových akcí nedostanou hasiči. Okupanti také kolem elektrárny převážejí staré a špatně udržované zbraně, čímž riskují poškození sarkofágu postaveného okolo čtvrtého reaktoru a navíc nepoužívají ochranu proti radiaci, takže při přesunech roznáší i radioaktivní prach do přilehlých oblastí.

Expert na jadernou bezpečnost a ředitel Institutu pro bezpečnostní problémy jaderných elektráren v Kyjevě Anatolij Nosovsky pro web Science.org řekl, že Ukrajina ztratila kontakt s jednou z černobylských laboratoří. „Osud těchto zdrojů je nám neznámý,“ poznamenal pro Daily Mail v obavách. Je prý velmi pravděpodobné, že Rusové z laboratoří ukradli radioaktivní přísady, které v kombinaci s výbušninami mohou vytvořit silné bomby.

Monitorovací systém stále není v provozu

Ředitel institutu také dodal, že pokud nenechají Rusové ukrajinské hasiče hasit požáry, které v Černobylu stále vznikají, riskují výrazné zhoršení radiace nejen na Ukrajině, ale také v celé Evropě. Podle posledních dostupných měření by koncentrace radioaktivních částic ve vzduchu neměla představovat zdravotní riziko. Nosovsky ale připomněl, že monitorovací systém, který selhal po výpadku proudu 9. března, je stále offline, a nejsou tak známy přesné informace přímo z místa.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-10660485/Radioactive-materials-stolen-Chernobyl-lab-Ukrainian-nuclear-expert-warns.html