Ukrajina získala na sarkofág dalších 100 miliónů EUR

27.07.2015 14:13

Nový sarkofág jaderné elektrárny Černobyl, kde se 26. dubna 1986 odehrála největší jaderná nehoda v historii jaderné energetiky, bude dokončen v listopadu 2017 – uvedl to místopředseda ukrajinské vlády Valery Voschevsky po zasedání mezinárodních dárců.

Na zasedání Ukrajina získala k dokončení sarkofágu dalších 100 miliónů €. Touto částkou by již měla být stavba finančně zabezpečena, informuje server chernobylzone.cz.

Kromě skupiny sedmi nejvyspělejších států G7 a Evropské Unie přislíbily další příspěvek také Kazachstán (3,5 milionů €), Saúdská Arábie (20,5 milionů €), Švédsko (1 milion €), Čína (4 miliony €) a Litva (1. milion €).

Připomeňme, že s financováním výstavby nového sarkofágu má Ukrajina dlouhodobé potíže a z původního rozpočtu 934 miliónů € již náklady začínají převyšovat 1,5 miliardy €.

Mezitím má výstavba obloukového sarkofágu za sebou další důležitou etapu.

24. července 2015 dělníci úspěšně dokončili spojení obou jeho částí v jeden celek. Obloukové konstrukce se nyní od sebe nacházejí ve vzdálenosti pouhých 20-30 mm.

Dále se do vnitřní části oblouku instalují technologické části, jako například vzduchová ventilace, požární systémy nebo mostový jeřáb, pomocí kterého se bude rozebírat starý sarkofág. Jeho demontované části by měly být následně převezeny a uskladněny v úložišti a zařízení pro zpracování a likvidaci radioaktivních odpadů Burjakivce.

Zdroj ruvr.ru