Ukrajina začala včera formálně stavět skrýš pro havarovaný Černobyl

27.04.2012 13:26

Symbolicky tuto stavbu odstartoval ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, který havárii označil za největší člověkem způsobenou katastrofu 20. století.

Slavnostního zahájení se zúčastnili velvyslanci většiny ze čtyřicítky zemí, které na nový sarkofág finančně přispěly. Český ambasador však mezi nimi chyběl.

Janukovyč  oznámil trvalou péči o bezpečnost sarkofágu čtvrtého reaktoru.

V Kyjevě mezitím podle agentury UNIAN protestuje asi 500 lidí, kteří havárii před 26 lety likvidovali a jimž stát loni výrazně snížil důchody. Jeden z jejich sloganů zní: "Po havárii v Černobylu jste ucpali díry vojáky, dnes ucpáváte díry v rozpočtu jejich důchody. Vraťte nám penze, na které máme nárok!"

Na výstavbě Skrýše, jak se nový kryt jmenuje, bude zaměstnáno více než 3000 techniků a dělníků na něm tři a půl roku mimo prostor elektrárny.

Jakmile bude oblá konstrukce - vysoká 105 metrů, široká 150 metrů, dlouhá 260 metrů a těžká 20 000 tun - hotová, přivezou jí stroje k elektrárně a posadí jí nad betonový sarkofág, který v současné době pokrývá čtvrtý blok černobylské elektrárny. Ten byl postaven v létě 1986 jako dočasný a jeho výměnu Ukrajinci plánovali během několika let.

Cena celého projektu přesáhne miliardu eur (25 miliard korun) a Ukrajina bude financovat jen šest procent této sumy. Většinu prostředků poskytnou zahraniční dárci. V mezinárodní sbírce se dosud podařilo získat necelé tři čtvrtiny sumy. Česko loni přispělo 65 miliony korun.

Hlavním dodavatelem stavby bude francouzská firma Novarka. Ukrajinský ministr pro mimořádné události Viktor Baloha nicméně nedávno upozornil, že výstavba nejspíš vyjde až na 1,54 miliardy eur (38 miliard korun).

Zdroj: Mediafax