Ukrajina oficiálně představila kryt pro Černobyl

16.07.2019 12:01

Na svém místě již stojí několik let, na jeho oficiální křest došlo ovšem až letos 10. července. Řeč je o novém ochranném krytu nad čtvrtým reaktorem jaderné elektrárny Černobyl. Nový „Arc“, tedy Oblouk, jak se mu na místě říká, se totiž začal budovat již v roce 2012, jeho hlavní část byla dokončena před třemi lety.

Projekt s oficiálním názvem Chernobyl New Safe Confinement (Nový bezpečný kryt pro Černobyl) vyšel na 2,2 miliardy eur (56 miliard Kč) a obecně se považuje za největší pozemní pohyblivou stavbu. Příprava krytu probíhala zhruba 180 m od čtvrtého bloku v místech, kde radiace příliš neomezovala pobyt pracovníků na stavbě. Z tohoto místa se pak reaktor musel nad původní „sarkofág“ dopravit po kolejnicích.

Kryt je na své rozměry poměrně lehká ocelová stavba se šířkou 257 m, délkou 162 m a výškou 108 m (vnitřní prostor má výšku zhruba 93 m). Jeho základním úkolem není ani tak chránit okolí před unikající radiací, i když i tento účel samozřejmě plní, ale především zamezit ?? Nový kryt pro IV. reaktor černobylské elektrárny během výstavby. Samotný IV. blok je v pravé části obrázku, kryt se nad něj postupně nasunul během dvou týdnů v listopadu 2016

Pronikání dešťové vody do prostoru elektrárny.

Po havárii zbudovaný sarkofág byl totiž doslova plný děr a dešťová voda, která se do něj dostala, vyplavovala z budovy radioaktivní prvky. Byla tedy příliš nebezpečná a musela se na místě zadržovat. Nová budova by měla problém řešit nejméně na 100 let a umožnit bezpečnou demontáž méně „zářivých“ částí reaktorové budovy.

Už v 90. letech se ukázalo, že projekt je nad možnosti Ukrajiny, a tak byl nový kryt financován z příspěvků 45 zemí, Evropské unie a Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Ukrajina přispěla 100 miliony eur (2,5 miliardy Kč), tedy pouze zhruba 5 % celkové ceny.

Zdroj: Technický týdeník