Tatsiana se kvůli Černobylu narodila bez nohou, dnes září ve sportu i modelingu

22.07.2019 12:28

Vážné vrozené postižení ji neodradilo od pokusu žít plnohodnotný život. Běloruska Tatsiana Khvitsko (28) se narodila poblíž hranic s Ukrajinou v oblasti zasažené výbuchem atomové elektrárny v Černobylu. Její maminka byla během katastrofy vystavena radiaci a čtyři roky nato porodila holčičku bez nohou a s deformovanými prsty na jedné ruce.

Tatsianu stihl stejný osud jako řadu dalších deformovaných dětí - rodiče se zalekli odpovědnosti a odložili ji do kojeneckého ústavu. Po čtyřech letech se jim to ale rozleželo v hlavě, a tak ji znovu adoptovali. Tajemství, že jsou její praví rodiče, jí ale prozradili až o devět let později.

Tatsiana byla čiperné dítě, naučila se chodit po kolenou a začala navštěvovat zvláštní školu pro postižené děti. Běloruská instituce však postrádala patřičné vybavení a státní péče jí nemohla nijak zvlášť pomoci. Zlom přišel ve chvíli, kdy ji objevili američtí lékaři, kteří se v rámci charitativního projektu vydali do Běloruska pomáhat handikapovaným dětem. V šesti letech Tatsiana odcestovala do Kansasu, kde dostala své první protézy.

Od té doby její život dostal nový rozměr i řád. Během školního roku navštěvovala školu v Bělorusku a na prázdniny létala na léčbu do Ameriky.

Americké prostředí si naprosto zamilovala, stejně jako náhradní rodinu, u které pobývala. "V Bělorusku se k vám chovají úplně jinak. Zírají na protézy, nemůžete si vzít kraťasy nebo sukni. Tady v Kansasu je to každému jedno."

Zdroj/celý článek: www.kafe.cz/deti-rodina/tatsiana-se-kvuli-cernobylu-narodila-bez-nohou-dneska-beha-pulmaratony-20200719.html