Rusové po sobě v Černobylu nechali spoušť

17.04.2022 22:19

Ukrajinské úřady pustily novináře do Černobylu týden poté, co se z nechvalně proslulé jaderné elektrárny stáhla ruská vojska. Zaměstnanci zakonzervovaného zařízení poprvé popsali, v jakých podmínkách je okupanti víc než měsíc drželi. Potvrdili také, že radiace nepřekročila únosnou míru.

V areálu zůstávají vybudované strážní body. Jeden z nich Rusové zřídili přímo na zakonzervovaném čtvrtém reaktoru, místu nejhorší jaderné nehody v dějinách. Naopak v kancelářských budovách a ubytovně pro zaměstnance po sobě nechali veliký nepořádek.

„Odnesli odsud všechno. Vyrabovali moji jídelnu i ubytovnu,“ sčítá škody černobylský kuchař Serhij. Ruští výsadkáři elektrárnu obsadili hned na začátku invaze. Zařízení opustili na konci března.

Přímo v areálu mělo podle Ukrajinců základnu asi tři sta okupantů. Další dvě stovky mužů se rozmístily po okolí. „Podnikali u nás razie třikrát denně. Přišla skupina pěti lidí se samopaly. Prohledali všechno, včetně šuplíků se spodním prádlem,“ popisuje zaměstnankyně v Černobylu Anna Monaškinová.

Celou dobu na místě drželi sto sedmdesát ukrajinských pracovníků. Umístili je do atomového krytu, kde je málo světla a špatný vzduch. Zabavili jim telefony, aby s nikým nemohli komunikovat. „Spali jsme na stanici. Děvčata nám nosila jídlo. Díky nim jsme to přečkali ve zdraví,“ vypráví operátor jaderné elektrárny Valerij Semjonov.

Záběry z okolí elektrárny potvrzují předchozí informace, že okupanti budovali zákopy i v jedné z nejkontaminovanějších zón na světě – v Rudém lese. Vyšší míru radiace kvůli rozvířenému prachu zaznamenala měřidla nejen tam, ale i v místnostech, kde Rusové spali. „Hodnoty jsou čtyřikrát až pětkrát vyšší, někde ještě víc,“ potvrzuje ekologický pracovník Andrij.

Podle ukrajinských zdrojů dokonce někteří ruští vojáci utrpěli příznaky nemoci z ozáření a museli být evakuování do Běloruska.

Zdroj"celý článek: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3468453-rusove-po-sobe-v-cernobylu-nechali-spoust-strazni-bod-meli-i-na-zakonzervovanem