Robotický pes na stopě radiace

07.11.2020 11:19

Čtyřnohý robot firmy Boston Dynamics pomáhá v bývalé jaderné elektrárně v Černobylu vytvořit 3D mapu radiace. Zároveň testuje odolnost robotů v extrémních podmínkách.

Když v roce 1986 vybuchla jaderná elektrárna v ukrajinském Černobylu, byli na místo povoláni také roboti – sovětské měsíční vozítko Lunochod či západoněmecký policejní robot jménem Joker. Měli odklízet sutiny na střeše elektrárny poblíž epicentra havárie. Vlivem silné radioaktivity však elektronika strojů rychle vypověděla službu. Do odklízení se tak musely zapojit tisíce lidí, z nichž velká část brzy zemřela na následky ozáření.

V odstavené elektrárně vědci i po 24 letech od výbuchu stále zaznamenávají zvýšenou radiaci. Dnes jsou jim ale roboti schopní pomáhat, aniž by záření ovlivňovalo jejich funkčnost. Svědčí o tom také stroj jménem Spot, který nyní v areálu Černobylu měří radiaci. Pomáhá tak vytvořit prostorovou mapu míry zamoření elektrárny i jejího okolí. Čtyřnohý robot, který připomíná psa, je dílem americké společnosti Boston Dynamics. Ta je známá výrobou mobilních robotů schopných pohybu v členitém terénu.

Tým vědců z ukrajinského Ústředního podniku pro nakládání s radioaktivním odpadem a britské univerzityvBristoluosadilzádarobopsadozimetrem a dalšími měřicími přístroji. Robot, který umí překonávat prostorové překážky a poradí si i s chůzí do schodů, pak míru radiace zkoumal v prostoru čtvrtého černobylského reaktoru.

S pomocí Spota mohou nyní vědci radiaci měřit na dálku, aniž by byli sami vystaveni riziku ozáření. Cílem testu je ale rovněž prověřit odolnost robotů, kteří by se v příštích letech mohli začít využívat v jaderné energetice. Podobný úkol už výzkumníci z bristolské univerzity loni svěřili letce na dálku ovládaných dronů. Ty ze vzduchu mapovaly míru záření v takzvaném rudém lese, který elektrárnu obklopuje, a při tom odhalily dosud nezaznamenané zdroje zvýšené radioaktivity.

Zdroj/celý článek: HN, příloha-víkend, autor Jan Úšela