Poloviny nového černobylského sarkofágu byly spojeny dohromady

02.08.2015 13:02

„Západní“ a „východní“ poloviny obloukové konstrukce nové ochranné obálky (New Safe Confinement – NSC) jaderné elektrárny Černobyl na Ukrajině byly spojeny dohromady, uvedla dne 24. července státní společnost SSE ChNPP, která je pověřená likvidací elektrárny.
Obálka NSC zabezpečí a ekologicky zajistí starý černobylský sarkofág, v němž jsou pohřbeny zbytky poškozeného reaktoru čtvrtého bloku. Dokončení projektu je plánováno na listopad roku 2017.

Stavba ochranné obálky NSC je financovaná prostřednictvím fondu Chernobyl Shelter Fund. Tento fond je spravován Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj, respektive jejími zmocněnci: skupinou G7 a zástupcem přispěvatelů do fondu. Kontrakt na rozsáhle návrhové a stavební práce byl udělen konsorciu Novarka vedeném francouzskými stavebními společnostmi Bouygues a Vinci v roce 2007.

Montáž obloukové konstrukce nového sarkofágu začala v únoru roku 2012, kdy byla první várka ocelových konstrukcí dopravena do areálu.

Obálka NSC bude po dokončení 110 metrů vysoká, její délka bude dosahovat 165 metrů a široká bude 260 metrů. Nový sarkofág má odhadovanou minimální životnost 100 let. Konstrukce ve tvaru oblouku bude po dokončení vážit více než 30 000 tun. Jako rám slouží obrovská mřížovitá konstrukce z trubkovitých ocelových prutů postavených na dvou podélných betonových nosnících.

Po dokončení bude nová obálka NSC zabraňovat uvolňování kontaminovaného materiálu ze stávajícího sarkofágu, a zároveň ochrání konstrukci před vnějšími vlivy jako je extrémní počasí.

Zdroj: atominfo.cz,  World Nuclear News