Opavská doktorka obvinila kolegu kvůli Černobylu

13.08.2011 23:59

Opava - Tuto středu podala praktická lékařka Eva Dratvová na policii trestní oznámení na pražského lékaře. Důvodem byl jeho postoj po havárii v černobylské elektrárně.

Po televizním vyjádření pražského lékaře Emila Kunze, který označil následky tragédie pro Československo za neškodné, stoupl Evě Dratvové tlak. Začala pátrat, pročítat publikace i výsledky odborných šetření a kontaktovala onkologické odborníky.

Domnívá se, že Kunz, který měl v době havárie elektrárny pod palcem sledování radiačního záření, mohl spáchat trestný čin obecného ohrožení. O spadu radioaktivního prachu na naše území věděl a nebezpečí v duchu tehdejší politiky záměrně bagatelizoval.

Někteří odborníci s jeho postojem nesouhlasí a upozorňují na zvýšený výskyt chorob, potratů i na úbytek novorozených chlapců. Jiní mají zase opačný názor a tvrdí, že radioaktivní spad obyvatele neohrozil.

„Vím, že je to už čtvrt století, ale dřív jsem všechny podklady dohromady nedala. Jejich sbírání vyžadovalo spoustu práce i času a to všechno ke každodenním profesním i domácím povinnostem,“ konstatuje doktorka Dratvová. Policie její oznámení prověří, ale dělat si iluze o výsledku není nutné.

Jedno trestní oznámení za Černobyl padlo zhruba před dvaceti lety a bylo zaměřeno na hlavní hygieničku republiky. Policie ho však odložila s odůvodněním, že případ je už promlčený a stejný osud pravděpodobně čeká i současné trestní oznámení Evy Dratvové. „O svém záměru jsem hovořila s politickými vězni, členy občanských sdružení i s politiky. Jednotně mě podporovali s upozorněním, že jde o právně svízelnou věc,“ nehýří oznamovatelka optimismem.

Přesto nechce mlčet.

Rozhodně není sama, komu tehdejší událost dosud nepřestává vadit. Na situaci po Černobylu s hořkostí i zlostí vzpomínají též mnozí Opavané. Koncem dubna 1986 poslal déšť na opavský okres velké množství radioaktivního prachu. Opavští lékaři, jakmile to zjistili, na nic nečekali. Informovali nadřízené, varovali známé a vykoupili v lékárnách zásoby jódu.

Představitelé nevyšších městských i okresních postů, kteří o nebezpečí od začátku věděli, svorně drželi bobříka mlčení. Běžní obyvatelé Opavska proto nic netušili. „Největší lumpárna byla, že hned po spadu musely jít děti na prvomájový průvod. Ty nejmenší projevy nebavily, a proto si na náměstí kreslily mávátky do radioaktivního prachu, vířily ho a dýchaly. Z tribuny je sledovali bafuňáři bez svědomí,“ zlobí se ještě teď jedna z Opavanek Dana H.

Pětadvacet let jí na názoru nic nezměnilo. „Nic jsme nevěděli a klidně jsme jedli jablka i jahody ze zahrady a houby z lesa. Manžel později zemřel na rakovinu plic, i když byl celý život nekuřák,“ připojuje svou zkušenost další Opavanka Marie Z.

 

Zdroj: moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/opavska-doktorka-obvinila-kolegu-kvuli-c313.html