Následky černobylské havárie jsou v Bělorusku tématem, o němž se nemluví

23.05.2014 11:16

https://www.rozhlas.cz/zpravy/evropa/_zprava/nasledky-cernobylske-havarie-jsou-v-belorusku-tematem-o-nemz-se-nemluvi--1353691

Bělorusko je zemí, která kvůli havárii černobylské jaderné elektrárny trpí nejvíc. Radioaktivním spadem bylo zasaženo až sedmdesát procent území. Lidé museli opustit stovky vesnic. Zdravotní následky řeší běloruská společnost i téměř třicet let po havárii.

Dodnes je možné v zamořené oblasti naměřit zvýšenou radiaci.

„Problém je ale v tom, že u nás neexistuje statistika o počtu nemocných. Lékaři vám nic neřeknou, v internetu žádná čísla nenajdete," říká Olga Daškevič, jejíž organizace děti na léčení posílá.

„Kdysi to možná bylo téma tabu. Dnes se o následcích Černobylu ale vůbec nemluví. Jakoby to neexistovalo,“ dodává.

Nejčastějším onemocněním, které je spojeno s Černobylem, je rakovina štítné žlázy. Zdraví obyvatel ale ovlivňují i radionuklidy v potravinách, prachu, půdě. Běloruské orgány však následky Černobylu bagatelizují.

„Nemáme žádnou prevenci, která by varovala před různými zdravotními problémy spojenými s Černobylem. Pravidelné lékařské prohlídky dětí nestačí," tvrdí lékařka Galina Bondaževská.

„Pět let nám trvalo, než jsme politikům dokázali, že rakovina štítné žlázy u dětí souvisí s Černobylem," zoufá si uznávaná kardioložka.

Zdroj/celý článek: https://www.rozhlas.cz/zpravy/evropa/_zprava/nasledky-cernobylske-havarie-jsou-v-belorusku-tematem-o-nemz-se-nemluvi--1353691