Na Ukrajině prý vážně hrozí další Černobyl. Rozložená země nezvládá řešit jadernou bezpečnost, množí se varovné signály

06.06.2016 14:49

Záporožská JE -  Ukrajina

Slovenští aktivisté bijí na poplach a obrací se na své ministerstvo zahraničí s hrozivou zprávou. Východní soused Slovenska – Ukrajina – se prý dopouští obrovského šlendriánu a ohrožuje jím zdraví milionů Evropanů. A to ještě s podporou EU. Hrozbou pro celou Evropu je prý patnáct ukrajinských jaderných reaktorů. Na problém poukázal server VašeVěc.cz.

„Postupné prodlužování životnosti patnácti ukrajinských atomových reaktorů probíhá bez splnění nejdůležitějších předepsaných bezpečnostních opatření a v rozporu s mezinárodním právem, informovaly slovenské nevládní organizace ministra životního prostředí László Sólymose (Most-Híd). V tiskové zprávě se nově uvádí, že provozovatel ukrajinských atomových elektráren Energoatom, který je státní firmou, je ve vážných finančních problémech a údajně má zablokované účty. Nebezpečí neplatí jen pro Ukrajinu, ale také pro okolní země. Proto se na s podobným apelem na příslušné orgány obrátí i aktivisté z Maďarska, Rumunska a Rakouska. Připomíná se také nestabilní bezpečnostní situace na Ukrajině.

 Navíc prodlužování životnosti reaktorů probíhá díky finanční pomoci Evropské banky pro obnovu a rozvoj a Euratomu, ve kterých má Slovensko a zejména Evropská unie významné slovo, připomínají ochranáři,“ píše server.  

Aktivisté se obracejí na slovenskou vládu z několika důvodů. Zejména proto, že Slovensko je blízkým sousedem Ukrajiny a pokud by se snad měla opakovat tragédie z Černobylu z roku 1986, bratislavská vláda by tak či tak musela řešit, co si počít v katastrofální situaci. Lepší by proto bylo této situaci předejít. Slovensko se navíc připravuje na roli předsednické země EU a z této pozice by se mohlo v této otázce angažovat ještě významněji. 

Varovný hlas pozvedají i aktivisté z Rumunska, Rakouska a dalších zemí, na které by možná katastrofa drtivě dopadla.

Zdroj: www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/