Kyjev si nebezpečně zahrává s jadernou bezpečností

14.04.2014 15:29


Kyjev snižuje spolupráci s Ruskem v jaderné sféře a plánuje podepsat dohodu o dodávkách jaderného paliva s americkou společností Westinghouse. Používání jejich paliva sníží spolehlivost fungování reaktorů ukrajinských jaderných elektráren a může ohrozit jadernou bezpečnost země, varují experti.

Problém spočívá v tom, že ukrajinské jaderné elektrárny jsou postavené podle sovětských projektů. Ty přepokládají, že budou používat palivo, které se vyrábí v Rusku.
-Problém spočívá v tom, že každý jaderný reaktor se staví pro palivo se speciální charakteristikou. Přičemž nejen z hlediska množství vysoce obohaceného uranu v palivě, ale i také určitých teplotních charakteristik. Každá odchylka může způsobit havárii. Může dojít k tolika Černobylům, že to bude nebezpečné nejen pro Ukrajinu, ale s nimi se nemusí vypořádat dokonce i světová civilizace.
Před pěti lety už Ukrajina plánovala podepsat kontrakt s americkým Westinghousem. Neuplynul ani rok a na dvou energetických blocích se objevily problémy s palivovými soubory. Příčinou problému byly výrobní a konstrukční nedostatky, kterých se američané dopustili. 

Naštěstí tehdy k jaderné katastrofě nedošlo a ukrajinská vláda zakázala používat v reaktorech americké palivo od Westinghousu. Nyní, nehledě na negativní zkušenosti s použitím amerických souborů, ho ukrajinská vláda plánuje používat hned ve třech energetických blocích. A to je porušením mezinárodních standardů v oblasti bezpečného využívání jaderné energie. To řekl expert Jevgenij Akimov.
Dodal ještě :Takový pokus se prováděl před několika lety, když se v Jihoukrajinské jaderné elektrárně pokusili použít palivo americké výroby a na Jaderné elektrárně Temelín v Česku. Oba tyto pokusy měly negativní výsledek. Elektrárny se musely paliva zbavit a používají teď projektové palivo, které se vyrábí v Rusku.

Číst všechno: czech.ruvr.ru/2014_04_11/Kyjev-si-nebezpecne-zahrava-s-jadernou-bezpecnosti-5719/