Demontáž komínu havarovaného bloku v Černobylu

16.11.2013 11:23

V prostoru černobylské jaderné elektrárny na Ukrajině začaly práce na demontáži komínu ventilačního systému, který byl společný pro její 3. a 4. reaktor. Vytvoří se tím prostor pro konstrukci nového sarkofágu nad poškozeným reaktorem.

Komín ventilačního systému černobylské elektrárny pro 3. a 4. reaktor je vysoký 75,5 metrů a má průměr 9 metrů. Je tvořen sedmi sekcemi vážícími dohromady 330 tun. Vrchol komínu se nachází ve výšce 150 metrů.

Vrchní sekce komínu byla demontována 31. října. Byla umístěna na speciálně připravené místo, na kterém bude dále rozebírána, a po té umístěna do haly strojovny 3. reaktoru k dočasnému skladování.

Představitelé elektrárny prohlásili, že po celou dobu demontážních prací bude prováděno měření radiace, a dodali, že doposud naměřené hodnoty radiace nepřesahují předpokládanou úroveň.

Demontážní práce jsou prováděny ukrajinskou společností Ukrtransbud Corporation pomocí gigantického jeřábu s nosností 1600 tun. Dokončení celé operace demontáže komínu je plánováno do 10. prosince.

Jako náhrada starého komínu bylo rozhodnuto odstranění dalšího ventilačního komínu. Menší nový ventilační komín, měřící na výšku 50 metrů a 6 metrů v průměru, byl postaven na (u) východní zdi elektrárny.

Odstranění starého komínu je nezbytné kvůli umístění obrovské konstrukce sarkofágu, která bude chránit 4. reaktor černobylské elektrárny. Dokončení jeho kompletace na místě sousedícím s reaktorem je očekáváno do konce roku 2014, zatímco instalace vnitřních zařízení proběhne během let 2014 a 2015. Přesun nového sarkofágu nad budovu reaktoru je plánováno před koncem roku 2015.

Zdroj: World Nuclear News