Filmový festival připomene havárii v Černobylu a její následky

14.04.2016 11:00

Třicáté výročí havárie jaderné elektrárny v Černobylu a páté výročí fukušimské havárie připomene v pondělí 25. dubna Černobylfest v pražském kině Aero. Celodenní promítání filmů doplní besedy s tvůrci filmů. Od 20.30 se na Václavském náměstí uskuteční u sochy svatého Václava pietní vzpomínka na oběti havárie za účasti hostů festivalu.  Informovala o tom Daniela Magersteinová za sdružení Jihočeské matky.

Havárie v Černobylu v dubnu 1986 byla nejvážnější jaderná katastrofa v dějinách. Havárie a následný výbuch jednoho ze čtyř reaktorů jaderné elektrárny si přímo na místě a v následujících měsících vyžádaly několik desítek až stovek životů. O přesném počtu obětí se vědci postižených států dodnes přou - podle ruských expertů celková bilance bude zřejmá až někdy v roce 2056, kdy se uzavře životní cyklus černobylské generace.
Na festivalu se bude promítat film Černobyl - věčná noční můra belgického režiséra Alaina de Halleuxe, který ho přijede osobně představit, stejně jako svůj snímek Vítejte ve Fukušimě. První z filmů se vedle připomínky havárie věnuje také "dětem Černobylu", generaci narozené ve druhé polovině 80. let, která často trpí vážnými zdravotními problémy. To je i případ Julie, bubenice ukrajinské rockové skupiny Asfalt. Na rozdíl od většiny mladých Ukrajinců se společně s dalšími členy kapely o černobylskou tragédii zajímá, což se odráží i v textech jejich skladeb, uvádějí pořadatelé.

Leták na Černobylfest v kině Aero.Julie je také protagonistkou filmu českého režiséra Petra Nesnídala Prázdniny v Černobylu, kde účinkuje se svým kolegou muzikantem Vladyslavem. Rodiče Julie a Vladyslava jsou takzvaní likvidátoři, kteří se v roce 1986 bezprostředně po havárii podíleli na záchranných pracích.

Pietní, kulturní a vzdělávací akce jako připomenutí havárií v Černobylu a Fukušimě se každoročně konají ve stovkách evropských měst. Pražský festival pořádá sdružení Jihočeské matky, které začalo dny na paměť Černobylu pořádat na začátku 90. let. Letošní festival navazuje na podnik z loňského roku, kterým bylo uvedení dokumentárního filmu Prázdniny v Černobylu v Biu Oko.