Exkurze do Černobylské zóny

21.08.2012 10:31
Jak probíhá celodenní exkurze do Černobylu.spacer.gif

 

Program:

        09:00 Transfer z Kyjeva do Černobylské zóny

  1. Setkání s průvodcem na kontrolním vstupním bodě „Dityatki“, kontrola dokladů, dopravního prostředku a zavazadel.
     
  2. Bezpečnostní instruktáž o pobytu v zóně  
     
  3. Foto zastávka u pomníku statečným požárníkům – lidem, kteří zachránili svět.
     
  4. Návštěva kanceláře státní agentury „Chernobylinterinform“ Nejnovější poznatky a zprávy o likvidaci následků katastrofy ve 30-ti kilometrové, nejhůře kontaminované zóně, prognózy do budoucna.
     
  5. Vstup do „zakázané“ 10-ti kilometrové zóny přes kontrolní stanoviště „Leliv“. Budete udiveni ohromnými valy podél cest, posetými tabulkami s červeným „trojlístkem“ ve žlutém trojúhelníku. Tyto valy pohřbily radioaktivní odpad a někde zbytky celých vesnic.
     
  6. Foto zastávka  blízko 4. reaktoru. Budete pouhých 100 m od nejvíce střeženého objektu zóny.  Můžete se pozdravit se zaměstnanci elektrárny.
     
  7. Návštěva tiskového centra (kromě víkendů). Shlédnuté dokumentárního filmu  o likvidaci a likvidátorech katastrofy 4. reaktoru, způsobenou lidským faktorem.  Fotky, model elektrárny, málo známé informace  „z první ruky“ o situaci sarkofágu dnes.
     
  8. Budete projíždět okolo „červeného lesa“, který byl ponechán pro vědecký výzkum.
     
  9. Extrém! "Město duchů" Prypjať. Navštívíte byt, opuštěný v roce 1986, ve kterém se dají i dnes najít osobní věci… kuchyňské náčiní, nábytek, záclony, knihy, hudební nástroje, hračky!!! Uvidíte město, opuštěné jeho 50 tisíci obyvateli během 24 hodin. Duch Sovětských časů zde však vládne dosud. Budete mít možnost vyfotit si státní znaky Sovětského svazu a Sovětské Ukrajiny, slogan „Mír, Práce a Máj“ červenožlutou veřejnou telefonní budku a další objekty, tolik typické pro 80. léta v Sovětském svazu. Uvidíte také zábavný park s velkým „ruským kolem“, který měl být slavnostně otevřený u příležitosti oslav 1. Máje 1986. K tomu ale nikdy nedošlo. Park nikdy své návštěvníky nespatřil. Prypjať je podobná mumii. Má tělo, ale duše již chybí.
  10. Ekologicky čistý oběd.
     
  11. Návštěva městečka Černobyl: Park Slávy, Památník 2. světové války,  pamětní deska likvidátorům katastrofy, kteří následně zahynuli, ukázka techniky, která byla použita při odstraňování následků katastrofy.
     
  12. Dle možností si budete moci sami promluvit s obyvateli opuštěných vesnic, s takzvanými „samousedlíky“
     
  13. Dozimetrická kontrola při výjezdu ze zóny.
     

Návrat do Kyjeva mezi 18:00-19:00 hod.

..................................................................................................................................
 
Protřože nejsme prodejci zájezdu, uvedená data uvádíme jen pro vaši informaci.

 

Více informací naleznete na:  www.maximatour.cz/exkurze/celodenni-ekologicka-exkurse-do-cernobylske-zony

Foto:  Václav Vašků