Docela velké divadlo v Litvínově připravilo inscenaci Sarkofág Černobyl

09.10.2019 11:53

Docela velké divadlo v Litvínově na Mostecku nazkoušelo inscenaci Sarkofág Černobyl. Režie hry inspirované textem Vladimíra Gubareva a Světlany Alexijevičové se ujal umělecký šéf divadla Jurij Galin. Premiéra bude 11. října.

Impulsem k vzniku inscenace byla touha mladých členů souboru se vyjádřit k tématu, které v poslední době oživil seriál televize HBO. „Chceme tak říci k této havárii, ale i k těm dalším, které se v Rusku odehrály v poslední době, své slovo. Vyjádřit se k tématu, jež je v České republice, která řeší, kdo bude stavět nový jaderný blok, aktuální," řekl ČTK Galin. Umělecký šéf divadla žil v době černobylské havárie na území tehdejšího Sovětského svazu v Nižním Novgorodu.

Autoři vzali 30 let starou Gubarevovu hru, kterou nově přeložil Milan Dvořák. „Hodně jsme s hrou pracovali a vytvořili svůj originál," uvedl režisér. Děj se odehrává na klinice, kam se vozí ozáření lidé z Černobylu. Na scéně se objevuje řada skutečných postav. Na kliniku následně přichází prokurátor se svým pohledem na průběh události.

Hru podle Galina pochopí i člověk, který o havárii z roku 1986 nic neví. „Chceme, aby přišli do divadla mladí lidé, aby se dozvěděli něco z historie a popřemýšleli o budoucnosti. Je pro nás důležité, aby se současný občan zastavil a uvědomil si souvislosti," uvedl Galin, který se podobně jako další dozvěděl o katastrofě s velkým zpožděním. „Je to příběh o nebezpečí lži, zatajování a nezodpovědnosti vedoucí k tragédii, na kterou byly pravda, láska a schopnosti obyčejných lidí příliš krátké," shrnul režisér.

Černobylská havárie kontaminovala více než 200.000 kilometrů čtverečních evropského území. Radioaktivní spad nejvíce zasáhl Bělorusko, vítr ho donesl ale i do tehdejšího Československa. Evakuováno muselo být asi 330.000 lidí, oblast kolem elektrárny je veřejnosti nepřístupná dodnes.

https://www.docelavelkedivadlo.cz/