Definitivní dohotovení sarkofágu nad havarovaným černobylem

04.07.2019 14:18

Přesně po třetině století, která uplynula od havárie čtvrtého bloku JE Černobyl se podařilo zcela dokončit ochranný kryt tohoto bloku. Vlastní stavba probíhala téměř desetiletí s tím, že tato potřebné pokrytí místa stálo přes padesát miliard korun. Složilo se čtyřicet pět států, včetněnašeho.  Ještě před předáním státu tam na obhlídku byla přizvána média.

Ocelovou konstrukci pokrývají zevnitř polykarbonátové panely a bezpečně ukrývají betonový sarkofág, který tam během prvního roku museli rychle vybudovat.

Projekt zastřešuje Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Před předáním stavby se 25. dubna uskutečnil mnohahodinový zkušební test.  Předdání sarkofágu bude teprv následovat.

Nový kryt je největší stavbou svého druhu na světě. Vysoký je 108 m, dlouhý 162 a široký 257 m. Kryt je posuvný a váží 36 000 tun a má zabránit úniku 200 tun vysoce radioaktivního materiálu a zároveň ochránit zničený reaktor před vlivy zvnějšku. 26. dubna 1986 poškodila během technické zkoušky parní exploze čtvrtý blok a následoval mohutný požár, série explozí a roztavení reaktoru. Do ovzduší uniklo 400 × víc radioaktivity než při svržení atomové bomby na Hirošimu za druhé světové války.  Počet obětí v důsledku radiace se ale odhaduje až na 93 000.

Projekt nového úkrytu má již dvacetiletou historii.  Před dvanácti lety

Obří kryt zakrývající původní železobetonový sarkofág na místo přesunuli už před třemi lety, bylo ale nutné provést ještě další úpravy (např. protipožární opatření). Kryt by měl být funkční jedno století, tedy do roku 2119.