Cestovatelské kino: Černobyl

22.01.2019 12:18

Kategorie - Promítání

Datum: 12.02.2019 – 01.01.1970

Čas: {Čas}

Místo konání: Kino Lucerna

Kraj: Praha

Foto: Michal Sup z černobylské zóny

Radioaktivní mrak, který vystrašil Evropu. I takhle lidé vzpomínají na události před více než třemi dekádami, kdy se z čilého a moderního ukrajinského města stal celosvětový strašák. Cestovatelské kino se v úterý 12. února vydá z pražského Kina Lucerna na cestu do Černobylu, který se po jaderné havárii změnil z pýchy sovětského zřízení na město duchů. Návštěvníci se dozví o milníku novodobé historie, ale i o životě v této oblasti před a po katastrofě. O svoje (radio)aktivní zážitky se podělí Kateřina Vršanská, která je průvodkyní v černobylské zóně.

Jak ses dostala do Černobylu a proč jsi chtěla vidět tuto oblast?

Vydala jsem se tam ze zvědavosti. Léta jsem po tom toužila a splnila jsem si to k 30. výročí. Černobyl je po všech stránkách velmi neobyčejné místo.

Co všechno sis musela připravit na tento výlet?

Nic, jen platný pas, peníze a fotoaparát.

Jak probíhala tvoje návštěva Černobylu?

S partou přátel jsme se dostavili na dohodnuté místo v Kyjevě a společně s dalšími turisty jsme agenturními autobusy vyrazili na jeden a půl hodinovou cestu k vstupní bráně zóny. Výlet je to celkem bezpečný, není nutné se stresovat. Nesmí tam pouze osoby mladší 18 let, těhotné a kojící ženy.

Jak se z tebe stala průvodkyně této oblasti a co všechno ukazujete turistům?

K mému nadšení a znalosti jsem byla oslovena agenturou CHERNOBYLwel.come. Turistům ukážeme opuštěné vesnice, město duchů Pripjať, památníky věnované lidem, tragédii samotné, ale i jiným jaderným nehodách, město Černobyl, jediný funkční kostel v celé zóně, radar Duga, umožníme jim setkání s některými ze samousedlíků, tedy těmi původními obyvateli, kteří se do zóny po roku 1988 vrátili, a samozřejmě elektrárnu samotnou.

Kolik lidí ještě žije v této oblasti a chtějí vyprávět o tom, co se před 30 lety stalo?

V oblasti dnes žije ještě několik desítek starých lidí, kteří si toto pamatují, a my je velmi rádi navštěvujeme.

Jsou nějaké charakterové typy, pro které je tento výlet určený anebo by je mohl oslovit?

Například v minulém roku tam cestovalo dost lidí narozených právě v tom inkriminovaném roku 1986. Potom jsou to lidé, kteří upřednostňují poznávání neobvyklých míst.

Kateřina Vršanská vystudovala zahraniční obchod a cestovní ruch. Je nadšenou cestovatelkou, urbexerkou a odbornicí na černobylskou jádrovou zónu, kde pracuje jako průvodkyně. “Jako velký nadšenec jsem dostala nabídku na uvolněné místo českého a slovenského průvodce a taková nabídka se neodmítá,” říká Kateřina.