Černobylští likvidátoři musí žebrat o peníze

08.11.2012 23:24

 

Likvidátoři havárie v jaderné elektrárně Černobyl trpí zdravotními následky zařízení a také nedostatečnou finanční podporou. Doufají v pomoc Evropské unie.

26 let po havárii v jaderné elektrárně Černobyl požádal těžce nemocný dřívější pomocník Evropskou unii, aby zřídila fond na pomoc postiženým pracovníkům/likvidátorům havárie v Černobylu.

„Evropa sleduje s velkým zájmen stavbu nového sarkofágu v Černobylu. Bohužel zcela opomenuti zůstávají ti, kteří se podíleli na stavbě prvního sarkofágu,“ řekl Oleg Geračenko v rozhovoru pro německou tiskovou agenturu DPA při návštěvě v Berlíně.

Tento 62 -letý muž pracoval ve dnech po explozi reaktorového pláště v roce 1986 v Černobylu jako požárník. Dnes podobně jako většina jeho kolegů bojuje s vážnými zdravotními následky. Geračenko vede Sdružení černobylských pomocníků v Dněpropetrovsku jihovýchodně od ukrajinské metropole Kyjeva.

„Likvidátor, který pracoval v Černobylu, se dnes vůbec nemůže udržet nad vodou, protože potřebuje velmi drahé léky,“ vysvětluje Geračenko. Samozřejmě jsme Evropské unii vděčni za miliónovou podporu pro stavbu nového sarkofágu, jehož stavba započala před půl rokem u příležitosti 26.výročí havárie. Tato podpora však nestačí.

„Realita pro tehdejší likvidátory černobylské havárie je nelidská,“ říká Geračenko. „Naše rodiny musí prodávat své domy a hledat přístřešek u svých přátel nebo příbuzných, aby tomuto členu své rodiny umožnili o něco delší život.“ Jedná se o řádné lékařské zabezpečení. „Naše naděje se proto nyní upírají směrem k Evropské unii.“ Důležité přitom je, aby likvidátoři neruinovali své rodiny. „Chceme, abychom prožili těch několik let do své smrti, aniž bychom museli žebrat o peníze.“

Již dlouhá léta bojují černobylští likvidátoři o řádnou rentu od ukrajinské vlády. Naposledy demonstrovali oběti radioaktivity kromě jiného hladovkou proti krácení sociálních dávek.