„Černobylské děti“ na návštěvě u rakouského prezidenta Fischera

11.07.2014 18:02

Spolu s 50-člennou delegací – z toho 25 dětí z Ukrajiny – navštívilo ve čtvrtek rakouského spolkového prezidenta Heinze Fischera i dvoutisící „černobylské“ dítě, které přijelo na ozdravný pobyt v Rakousku z iniciativy místního ekologického sdružení Global 2000. „Na havárii v Černobylu v 80.-tých letech si velice dobře vzpomínám, byl jsem tehdy ministr vědy a výzkumu,“ řekl během návštěvy Fischer.

Děti zpívaly a přivezly jako dárky fotokoláž a ručně vyšívané dečky na stůl. „Chci velmi poděkovat všem zúčastněným za dlouhodobou humanitární přeshraniční pomoc, a to i 28 let po havárii,“ dodal rakouský prezident na adresu sdružení Global 2000, které pravidelně pořádá ozdravné pobyty pro „černobylské děti“.

Již celých 19 let každé léto přijede z iniciativy tohoto ekologického sdružení cca. 150 černobylských dětí na ozdravný pobyt do Rakouska. Valeria Jarmolajenková, která přijela z Ukrajiny do Rakouska jako 2.000 dítě, trpí akutní lymfatickou leukémií. Toto sedmileté děvčátko je na ozdravném pobytu v Rakousku již podruhé.