Černobylské děti dorazily do Hannoveru

27.06.2018 22:30

Hannover – Výlety, hry, koupání: manželé Volerovi mají před sebou v následujících týdnech velmi pestrý program. Již po jedenácté si tento manželský pár k sobě bere několik běloruských dětí z gomelské oblasti, která se nachází v blízkosti havarovaného černobylského reaktoru. 2Velmi nás těší, že můžeme dělat radost těmto dětem,“ říká Ingrid Volker, která během tohoto léta se svým manželem ubytuje dvě gomelská děvčata.

Tamní evangelická církev zde totiž již po 28. zorganizovala letní ozdravný pobyt pro černobylské děti. Až do konce července bude celkem 500 chlapců a děvčat ubytováno v ca. 250 hostitelských rodinách. První 100 dětí z Gomelu dorazilo tento týden, nejmladší děti doprovází jejich matky, kromě toho přijelo i několik překladatelů.

Od roku 1991 do Dolního Rakouska v rámci těchto akcí přijelo 27.000 lidí z Gomelu, aby v Dolním Sasku strávili několik týdnů ve zdravém prostředí. Jejich region stále trpí následky jaderné havárie, ke které v Černobylu došlo v roce 1986. Radioaktivní zátěž jejich oblasti zůstává nadále vysoká, hodně dětí tak trpí například onemocněním štítné žlázy.