Černobyl

24.04.2014 18:49

V sobotu uplyne 28 let od nejtěžší technologické havárie planety – Černobylu. Pouhý jeden jaderný blok této elektrárny dokázal všem vnímavým lidem, zač je toho loket, když spoléháme na „všespasitelný atom“.

Jsme rádi, že současná vláda alespoň zatím odmítla stavbu nové jaderné elektrárny kvůli zřejmé ekonomické nevýhodnosti a nutným budoucím dotacím. Ekonomika hraje roli i při likvidaci havárie v Černobylu. Ale i v případě, že by na navrácení území jaderné elektrárny do stavu, ve kterém se nalézalo ještě před jadernou výstavbou měla Ukrajina kupříkladu „nekonečné“ finanční možnosti Ruské federace, není zdárný výsledek vůbec jistý.

Lidstvo v současnosti pilně pracuje na zakrytí dosloužilého nebezpečného sarkofágu. Ten již déle hrozí zřícením, které by Evropa mohla pocítit jako mrak kontaminovaného prachu. Je právě hotova polovina nového sarkofágu a rozebrán ventilační komín. Po dokončení druhé poloviny by se oběma v příštím roce nově zakrylo místo havárie i se starým sarkofágem.
Kvůli nebebezpečí, které by nemělo být podceňováno ani po více než čtvrtstoletí, se zřejmě vyšplhají náklady mezinárodních přispěvatelů na tuto stavbu přes jednu miliardu eur. Jde zatím jen o přípravu a práce probíhající v letech 2010 až 2015. Další století provozu nového hermetického úkrytu, po které by nás všechny měl chránit, není zatím finančně zajištěno. Případný návrat k původnímu stavu bude jistě dalším „tvrdým oříškem“ technologie i ekonomiky.
Jedná se též o postižené okolí elektrárny, zamořenou techniku, opuštěná lidská sídliště, zasažená rozsáhlá území i v okolních státech a samozřejmě  všudypřítomné poškození zdraví a životního prostředí dnes i v budoucnu. 

Ukrajina doplácí na havárii desetinou státního rozpočtu. Celkové škody způsobené katastrofou jsou dnes uváděny jako několikaletý rozpočet České republiky.
„Černobyl se těžko škrtá, žijeme s ním a patří mezi faktory, které ovlivnily cenu dnešních, stále NE bezpečných jaderných technologií,“ říká k 28. výročí Černobylu Pavel Vlček z Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí.


Další informace:
Pavel Vlček, tel: 777 006 241