Černobyl: Útočiště pro uprchlíky z Donbasu

22.07.2019 12:17

Do oblasti, ze které bylo v roce 1986 překotně vysídleno přes dvě stě tisíc lidí, se několik původních obyvatel vrátilo, navzdory všem rizikům.

V bezprostřední blízkosti „mrtvé zóny“ žije dodnes přibližně sto padesát lidí. Většinou jde o ženy starší sedmdesáti let. V půdě, která v sobě nese zbytky kontaminace, si pěstují zeleninu, vodu berou ze studen. Některé tu takto žijí i déle než třicet let.

„Na každého jednotlivce radiace působí jinak. Jsou lidé, kteří po návratu do zóny zemřeli velmi brzy. A jsou lidé, kteří tam žijí dodnes. Znám stařenku, která kromě dvou týdnů bydlí v oblasti celý život, jí vlastní vypěstovanou zeleninu. Je jí přes osmdesát,“ vypráví Vršanská.

Do okolí Černobylu však v posledních letech přichází také mladá generace. Oblast bez příležitostí zatížená nebezpečím radiace se stala útočištěm pro lidi, kteří uprchli z válkou stiženého východu Ukrajiny. Je tu totiž levně. Domy, často polorozpadlé, zde pořídíte třeba za pár tisíc korun. Ukrajinská vláda navíc lidem za život v rizikové oblasti měsíčně přispívá částkou, která v přepočtu dosahuje 4000 korun.

Jen šedesát kilometrů od Černobylu teď bydlí i Maryna Kovalenková. Se svými dvěma dcerami se sem přestěhovala, když proruští separatisté začali ostřelovat jejich rodné město Toškivka na Donbase. Bez peněz jsme si nemohly dovolit odejít jinam, popsala žena v reportáži stanice BBC.

Z radiace Maryna strach nemá. „Je mi to jedno. Důležité je jen to, že nad mými dětmi nelétají střely. Radiace nás možná zabijí pomalu, ale nehází na nás bomby,“ říká žena. V jejím sousedství žije dalších deset rodin původem z Donbasu. Ty sdílí stejný názor. „Poté, co jsme zažili válku, je radiace nic,“ říká Vadim, který s rodinou utekl z východoukrajinské Horlivky.

Zdroj/celý článek: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/cernobyl-dnes-raj-pro-zvirata-utociste-uprchlici-donbas-radiace.A190515_162904_zahranicni_baje