Černobyl–pětatřicet let od katastrofy

23.04.2021 13:32

V těchto dnech si připomínáme již pětatřicáté výročí nejzávažnější havárie v historii jaderné energetiky. O výbuchu v černobylské elektrárně a jeho následcích se toho už napsalo a natočilo hodně. Víme však o něm opravdu všechno?

Dokument Černobyl: Skryté příběhy se snaží přinést nový pohled prostřednictvím doposud neznámých příběhů těch, kteří byli na místě a přežili největší selhání technologií v dějinách lidstva. Z výpovědí očitých svědků doslova mrazí a jejich slova jen potvrzují skutečnost, o jak obrovskou katastrofu s nedozírnými následky šlo. Dozvíme se například, že z prvních dvou skupin hasičů, kteří dorazili

POČET OBĚTÍ NEZNÁMÝ

Je obtížné přesně určit počet úmrtí způsobených událostmi v Černobylu – odhady se pohybují od 31 (lidé zemřelí přímo při havárii a do tří měsíců po ní) až po bezmála milion.

Pohled na místo havárie, nikdo nepřežil. Jedna lékařka přichází se šokujícím tvrzením, jak žena po ozáření porodila dítě, které mělo černou barvu, a další přivedly na svět mrtvá miminka. Desítky nastávajících matek pak musely podstoupit potrat, protože plod do sebe vstřebá veškerou sílu radiace.
Se smutnými vzpomínkami se svěří i ti, kteří se museli vystěhovat z města Pripjať. To leží v těsné blízkosti elektrárny a po havárii se stalo doslova a do písmene městem duchů. Žena, která byla v době havárie ještě holčička, se tam nyní vrací a vzpomíná na to, jak město s necelými 50 000 obyvateli dříve vypadalo. Celkem bylo z okolí Černobylu evakuováno 120 tisíc lidí během šesti hodin. Většina z nich v oněch kritických momentech neměla ani tušení, co radiace může způsobit…

CO SE STALO? V časných ranních hodinách v sobotu 26. dubna 1986 došlo během technické zkoušky v černobylské jaderné elektrárně na severu Ukrajiny k abnormálnímu vzrůstu výkonu a následnému prudkému zvýšení tlaku páry v jaderném reaktoru typu RBMK-1000 ve čtvrtém bloku elektrárny. V 1.23 hodin moskevského času odhodila mohutná parní exploze víko reaktoru a vyústila v požár, sérii dalších explozí a roztavení reaktoru. Aktivní zóna reaktoru a související bezpečnostní systémy byly okamžitě zničeny nebo těžce poškozeny. Okolí bylo kontaminováno radioaktivními úlomky grafitu a palivových tyčí.

Černobyl: Skryté příběhy NE 2. 5. 21:00 PRIMA ZOOM

ZASAŽENA SEVERNÍ POLOKOULE Během havárie se do atmosféry uvolnil radioaktivní mrak, který postupoval západní částí Sovětského svazu, východní Evropou a Skandinávií do celé severní polokoule. Byly kontaminovány rozsáhlé oblasti Ukrajiny, Běloruska a Ruska. Široké okolí elektrárny bylo evakuováno a změněno v uzavřenou zónu. V období let 1986–2000 došlo k přesídlení více než 350 000 lidí.