Černobyl opět straší Evropu, došly peníze na ochranný "sarkofág"

16.09.2014 13:54

S následky tragické havárie v jaderné elektrárně Černobyl se Evropa potýká dodnes. Dnes přišla zpráva, že došly finance na dostavbu ochranného krytu, který odděluje nebezpečný radioaktivní materiál od okolního světa.
Stavbařům na Ukrajině chybí 615 milionů eur (17 miliard korun), potřebných k dokončení krytu. Čtvrtý blok elektrárny zničený explozí v roce 1986 chrání provizorní "sarkofág", který měl podle původních plánů dosloužit v roce 2006. Pod ním se ukrývá 180 tun slabě obohaceného uranu 235, kolem 70.000 tun radioaktivního šrotu, betonu a skla a 35 tun radioaktivního prachu.

V roce 1997 se sedmička západních mocnosti rozhodla přispět k vybudování nového krytu, který by měl nebezpečný materiál izolovat. Proinvestováno mělo být původně 768 milionů dolarů (16 miliard korun), finanční odhady se ale postupně zvyšovaly. Prostředky budou podle ukrajinských expertů letos na podzim vyčerpány.

Německo, které konsorciu západních dárců předsedá, chce podle agentury Ukrinform "finanční díru zalátat" s pomocí skupiny G7 sdružující sedmičku největších světových ekonomik.

Jaderná havárie (26. dubna 1986 v 1:24 hodin ráno) vznikla v důsledku experimentu, který měl v reaktoru jaderné elektrárny ověřit setrvačný doběh turbogenerátoru. Zkouška měla být provedena těsně před odstavením reaktoru z provozu. V průběhu testu ale došlo k několika vážným chybám a lidským selháním, na jejímž konci byla katastrofální jaderná havárie.

Radioaktivní zamoření z jaderné elektrárny Černobyl zasáhly značnou část Evropy. Podle zprávy Černobylského fóra (oficiální zpráva reprezentativní skupiny odborníků OSN a dalších institucí) bylo v důsledku havárie jaderné elektrárny zhruba 200 000 kilometrů čtverečních v Evropě kontaminováno Cesiem (137Cs) dávkou vyšší než 37 kBq na metr čtvereční.

Radioaktivní zamoření zasažených území se značně lišilo vlivem meteorologických podmínek – dešťové srážky zvyšovaly stupeň zasažení. Z největší část (více než 70 %) se týkalo Běloruska, Ukrajiny a Ruska.

Zdroj: https://zahranicni.eurozpravy.cz/evropa/102381-cernobyl-opet-strasi-evropu-dosly-penize-na-ochranny-sarkofag/