Černobyl končí s turistikou kvůli rozkrádání příjmů

22.09.2011 23:59

 

Jaderná turistika do okolí elektrárny Černobyl byla pozastavena. Ukrajinská generální prokuratura vyslovila podezření, že finance, které měly z turistiky plynout do obnovy oblasti, šly ve skutečnosti na jiné účely. Jeden vstup vyšel návštěvníky na 100 dolarů.

Ukrajinské úřady uzavřely mrtvou zónu okolí černobylské jaderné elektrárny. Černobylské muzeum v Kyjově, jedno z nejatraktivnějších turistických atrakcí na Ukrajině, bylo uzavřeno. Stejně bylo pozastaveno i pořádání turistických akcí směřujících do apokalyptické krajiny v okolí jaderné elektrárny.

„Jaderná turistika“ byla pozastavena letos v červnu. O uzavření oblasti informovala ruská televize RT.

Úřad generální prokuratury provádějící kontrolu rozhodl, že ministerstvo pro mimořádné situace porušilo touto turistikou zákon. A podezřívá neznámé pachatele, kteří se měli v oblasti nezákonně obohacovat.

„Zažádali jsme ministerstvo, aby informovalo vládu o každém dolaru, který byl vydělán těmito výlety. Víme, že se jedná o spoustu peněz – ale nemáme ponětí, u koho skončily. Proč nešly do rozpočtu a nebyly použity na vyřešení problémů postižené oblasti?“, ptá se Alexander Ampleev, mluvčí ukrajinské generální prokuratury.

Každý turista, který oblast navštívil, zaplatil přibližně 100 amerických dolarů, což pro organizátory znamenalo obrat ve výši milion dolarů ročně. Peníze pak podle prokuratury na původní účel – obnovu oblasti – neputovaly.

Zájem o návštěvu muzea a oblasti samotné vzrostl v květnu tohoto roku, v dubnu bylo 25. výročí jaderné havárie. Kontaminované území v okolí Černobylu navštívilo ročně více než 10 tisíc lidí.

Zdroj: Idnes.cz