Černobyl - 34

24.04.2020 09:23

Výročí havárie v Černobylu připadá na neděli 26.dubna a vzpomeneme je spíš symbolicky.

Protože to letos situace nedovoluje a nejsou možná veřejná shromáždění, budeme si muset připomenout toto výročí jiným způsobem. Spolek OIŽP se připojil k evropské akci, která si připomíná toto smutné výročí a poukazuje na rizika spojená s využívání jaderné energetiky.
Antiatomové organizace tak musely pojmout tento akční den podle možností, které jsou v dané zemi. OIŽP se zúčastní za Českou republiku u jaderné elektrárny Temelín, odkud pořídí jednu demonstrující fotografii, švédské sdružení FMKK pořádá i letos několik demonstrací, v Německu budou protestovat antiatomové organizace v Lingenu, kam též přijedou reální lidé. Spolu s nizozemskou organizací WISE budou naše protestní fotky přímo od Temelína, které připomínají největší jadernou katastrofu, vystaveny na českých a nizozemských webech a facebooku.
Webová stránka OIŽP je: https://oizp.cz

Letošní výročí havárie je provázeno na Ukrajině četnými požáry v krajině, které se odehrávají i v těsné blízkosti bývalé jaderné elektrárny, ruin havarovaného čtvrtého bloku a místa skladování takzvaného vyhořelého jaderného paliva. Podle odborníků to sice nemá dopad na zdraví, ale v těchto místech půda i dřevo stromů, které se nesměly odvážet, dodnes obsahují zvýšené koncentrace radioaktivních látek, například izotopů plutonia, stroncia a cesia. Spolu s dalšími exhalacemi z požáru se mohou dostat vysoko do atmosféry a vzdušným prouděním putovat stovky kilometrů daleko. Navíc jsou radioaktivní látky po havárii rozesety i mimo takzvanou Zónu. Západně od Černobylu byl podél hranice s Běloruskem v minulých dnech největší výskyt požárů.

„Koncentrace radioaktivních látek dnes nejsou v Českých Budějovicích zvýšeny. Kvůli využívání jádra však bohužel lidem ani dnes, při výročí největší jaderné havárie, ani v budoucnu, místa katastrof hned tak nezevšední,“ připomíná Pavel Vlček z OIŽP České Budějovice.

Pavel Vlček z OIŽP z.s.