Černobyl 30 let po havárii: gigantický bezpečnostní kryt: ocelová konstrukce má ochránit člověka životní prostředí

26.01.2016 13:14

Třicet let po katastrofě je obří ocelová konstrukce nad havarovaným blokem v Černobylu téměř hotová. Působivé záběry z dronu Vám nyní mohou zprostředkovat pohled na téměř dokončenou konstrukci bezpečnostní krytu v černobylské jaderné elektrárně.

Odstavená jaderná elektrárna Černobyl, téměř třicet let po katastrofě. Jak ukazují tyto záběry z dronu, něco se tady přece jenom od té doby udělalo. Nad čtvrtým reaktorem, který v roce 1986 explodoval, se dokončuje stavba obrovské ocelové konstrukce. Tento kryt má zamezit tomu, aby z havarovaného bloku unikaly radioaktivní látky do okolí a zároveň ochránit místo nehody před povětrnostními vlivy. Tento kryt má být definitivně hotov v roce 2017, je 110 metrů vysoký, 165 metrů dlouhý a úctyhodných 260 metrů široký. Váží více než 30 tisíc tun. Celý projekt stavby bezpečnostního krytu v Černobylu je financován a realizován pod dohledem Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Ta také nechala zpracovat tyto působivé snímky.

Překlad mluveného slova následujícího videa, které zobrazuje monstróznost počinu:

https://www.focus.de/panorama/videos/30-jahre-nach-der-katastrophe-gigantischer-sicherheitsbogen-diese-stahlkonstruktion-soll-tschernobyl-schuetzen_id_5196325.html