Ruský voják měl zemřít na radiaci z Černobylu. Další opouštěli elektrárnu v panice

03.04.2022 15:02

Jeden z ruských vojáků, kteří měli na starost okupaci Černobylské jaderné elektrárny, zemřel údajně na následky radiace. Tvrdí to britský deník The Telegraph s odvoláním na údaje ruské Vojenské lékařské služby. Smrt kvůli ozáření zmínila také ukrajinská státní společnost Enerhoatom na Telegramu. Většina ruských vojáků už z černobylské oblasti odešla, kvůli zdravotním komplikacím v souvislosti s pobytem u Černobylu jich mělo být hospitalizováno nejméně dvacet šest.

Již v první den invaze na Ukrajinu padl Černobyl do rukou ruské armády, která ji okupovala až do tohoto týdne. Podle úřadů, reportérů i očitých svědků se ale vojáci v oblasti vyřazené jaderné elektrárny chovali nezodpovědně. Rezignovali na jakékoliv ochranné prostředky a bezpečnostní opatření, čímž ale především ohrozili sebe samotné.

V takzvaném rudém lese, který se rozkládá v bezprostřední blízkosti elektrárny a absorbuje velké množství radioaktivního prachu, vykopali Rusové zákopy a vytvořili další opevnění na radioaktivní půdě. Na prašných cestách se navíc pohybovali s těžkou vojenskou technikou, mohlo tak dojít ke vdechnutí drobných radioaktivních částic.

Tímto způsobem se ruští vojáci vystavili značným dávkám radiace, při prvních známkách radiační otravy propadli panice a začali se chystat k odchodu. „Mezi vojáky propukla téměř vzpoura,“ napsal ve svém vyjádření Enerhoatom.

Jeden z vojáků podle britského deníku The Telegraph, který se odkazoval na hlášení Vojenské lékařské služby Ruské federace, měl na následky radiace zemřít. Stejnou informaci uvedl v sobotu také Enerhoatom v aplikaci Telegram bez dalších podrobností. Zda ke smrti došlo na ukrajinské půdě nebo běloruské straně hranic, není jasné.

Valná většina vojáků se v souvislosti se zdravotními komplikacemi stáhla za běloruské hranice. „Ruští okupanti opustili Černobylskou jadernou elektrárnu. Mají pro to dva hlavní důvody: ztráty způsobené ukrajinskou armádou a ozáření,“ uvedlo v průběhu týdne ukrajinské ministerstvo obrany.

Za nezodpovědným chováním ruských vojáků mohlo stát několik faktorů, především to zřejmě byla neznalost. Nemalou část ruské armády tvořili v úvodu invaze nepříliš zkušení branci z chudších okrajových částí Ruska. Nejspíše neznali temnou historii vyřazené jaderné elektrárny ani podrobnosti o radioaktivním rudém lese, kde se utábořili a opevnili.

Podle některých odborníků ale není příliš pravděpodobné, že by daný voják zemřel přímo na ozáření. I přes nebezpečnou úroveň radiace v rudém lese by zřejmě trvalo měsíce, než by komplikacím podlehl, pokud se nedostal do kontaktu s opravdu vysokou dávkou radioaktivního materiálu.