První část sluneční elektrárny u Černobylu

16.01.2018 14:57

Solární elektrárna, která se nachází pouhých 100 metrů od tzv. sarkofágu – tedy kovové kopule bránící dalšímu úniku radiace ze zbytků Černobylu – už brzy začne fungovat. Podle dostupných informací by do místní sítě zatím měla dodávat 1 MW energie.

„Tato solární elektrárna může pokrýt spotřebu středně velké vesnice,“ uvedl šéf společnosti Solar Chernobyl, Yevgen Varyagin, v rozhovoru pro agenturu AFP. To odpovídá přibližně 2000 domácnostem.

Půda v oblasti zůstává silně znečištěná a podle ukrajinských úřadů bude trvat více než 24 000 let, než zde budou moci znovu začít žít lidé. Nový projekt nicméně ukazuje, že dotyčné pozemky je možné alespoň do určité míry využívat, takže během této dlouhé doby nebudou muset ležet úplně ladem.

Svůj velký podíl na tom má právě výše zmíněný kovový sarkofág (Object Shelter), který v roce 2016 nahradil původní betonový štít a snížil radiaci na desetinu předchozí úrovně.

Solární elektrárna se rozkládá na ploše přibližně 16 000 metrů čtverečních a disponuje 3 800 solárními panely. Ty jsou namontovány na betonové desky, protože jakékoliv kopání a vrtání je zde stále přísně zakázáno. Naopak Svůj velký podíl na tom má právě výše zmíněný kovový sarkofág (Object Shelter), který v roce 2016 nahradil původní betonový štít a snížil radiaci na desetinu předchozí úrovně.

„Kousek po kousku chceme černobylskou zónu využívat. Nemusí to být černá díry uprostřed Ukrajiny,“ konstatoval Varyagin už loni.

Zdroj: ScienceAlert

Více na: https://vtm.zive.cz/clanky/transformace-cernobylu-v-solarni-elektrarnu-je-temer-dokoncena/sc-870-a-191355/default.aspx