Nikdy nekončící Černobyl

30.11.2016 13:21

Možná by se zdálo, že právě instalované nové zakrytí místa černobylské havárie bude už jednou provždy stačit k tomu, aby bylo nebezpečí uvnitř navždy zažehnáno.

Stoletá životnost nového zakrytí (zvaného Archa) by se mohla zdát dostačující.

Není tomu tak.

Radioaktivní Stroncium-90 přestane být v zóně aktivní v roce 2214 - sto let poté.

Radioaktivní Cesium-137 ztratí nebezpečnost až v roce 2314 - dvěstě let poté.

Izotop Plutonia-239 však přestane působit až za 24 000 let – tisíc generací poté.

Příčinou katastrofy černobylské elektrárny byla zřejmě chyba personálu, který se během testování pravděpodobně dopustil hrubého porušení bezpečnostních pravidel. Podle mnoha odborníků měla podíl na neštěstí i chybná konstrukce sovětského reaktoru, o jehož nedostatcích nebyla obsluha informována.

Nikdy nekončící příběh se začal odvíjet před třiceti lety. Způsobili ho zejména lidé a jimi nastavené technologie a pravidla tehdejší doby. Tato událost škodila, škodí a bude škodit opět zejména lidem.

Pro informaci jsme vybrali údaje, které vypovídají o dodatečném signifikantním nárůstu rakoviny štítné žlázy v ČR. Nárůst je patrný od roku 1990 a má až do současnosti stoupající tendenci. Kontaminace v České republice způsobená černobylským spadem, včetně radiojódu, byla ve srovnání se situací v Bělorusku, na Ukrajině a v Rusku nízká. To mělo za násladek jen nízké individuální dávky pro orgány štítné žlázy, vedlo to však k závažné kolektivní dávce pro tento orgán u českého obyvatelstva.

Navíc přikládáme ještě mapu kontaminace půdy radioaktivním Cesiem-137, kterou způsobila černobylská havárie a „vyprchá“ za dvěstě let.

Další informace:

Mgr. Pavel Vlček, tel: 777 006 241

Zdroj:

Předposlední odstavec je výběrem z přednášky CH.Frenzel a E.Lengfeldera v Praze (únor 2006)

https://www.svod.cz/analyse.php?modul=incmor#

https://nec2016.eu/images/prednasky/Fairlie_NEC2016_EN.pdf