Následky havárie v JE Černobyl: nadále vysoké hodnoty radioaktivního cesia v houbách

08.01.2013 11:27

Lesní plody – ještě dnes jsou v oblastech, postižených radioaktivním spadem po havárii v jaderné elektrárně Černobyl, jako např. V okolí Mnichova nebo Alpách, prokazatelné vysoké hodnoty umělé radioaktivity v houbách a dalších lesních plodech. V lesní půdě se nadále nachází radioaktivní cesium, protože se zde na rozdíl od orné půdy neváže na  jílové minerály. Radioaktivní cesium se tak dostává do rostlin. Tento efekt se koloběhem živin v lese (rostliny hnijí na místě) ještě posiluje.  Protože se zatížení lesů radioaktivním cesiem vzhledem k jeho dlouhému poločasu rozpadu (30 let) snižuje jen velmi pomalu, pomůže Vám krátký pohled do výsledků měření v posledních letech získat důležité informace.

Hodnoty cesia 137, které byly v loňském roce naměřeny Institutem životního prostředí Mnichov, jsou nadále vyšší než 2.000 Becquerelů na jeden kilogram váhy (Bq/kg). Hřiby hnědé z Fischachu v oblasti Garmisch – Partenkirchenu v Německu obsahovaly 2.300 Bq/kg a hřiby hnědé z Buchau v oblasti Ostalgäu mírně nad 2.000 Kq/kg. Hodnoty radioaktivního cesia v čtyřmístných hodnotách bohužel nadále nejsou v Německu neobvyklé, vysvětlují mnichovští vědci, především u hřibů hnědých zůstávají tyto hodnoty velmi vysoké, protože tento druh hub je schopný velice snadno zachycovat cesium.

Výsledky měření německého Institutu pro životní prostředí Mnichov najdete na: 

https://www.umweltinstitut.org/radioaktivitat/messungen/pilze-und-lebensmittel-903.html?utm_medium=email&utm_source=Newsletter&utm_term=Pilzmessungen&utm_campaign=Standard+Kampagne