Fotovoltaika v okolí Černobylu. Hledají se investoři pro největší solární elektrárnu na světě

04.08.2016 12:30

Uzavřená zóna Černobylské jaderné elektrárny by mohla znovu po 30 letech produkovat energii. Vyplývá to ze zprávy britského listu The Guardian

Využít ladem ležící ekonomický potenciál asi 2.500 km2 zóny v okolí bývalé Černobylské jaderné elektrárny má pomoci nápad hájený ukrajinskou vládou zastavět ji solárními panely.

Ukrajinská vláda zatím plánuje projekt s jedním gigawattem výkonu solární energie a 400 megawatty dalších obnovitelných zdrojů. Solární Černobyl by se stal největší fotovoltaickou elektrárnou na světě s instalovanou kapacitou asi poloviny Temelína.

Ukrajinští developeři chtějí začít s výstavbou solárních farem už do konce tohoto roku.

Stojí za povšimnutí, že Bělorusko již staví v zemi největší sluneční elektrárnu právě na územích zasažených výbuchem Černobylské atomové elektrárny v roce 1986.

(-r)

S použitím Euro.cz - viz ZDROJ

K tématu:

Kyjev již údajně zaznamenal zájem dvou amerických investičních firem a čtyř kanadských energetických společností. Financování zvažuje také Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD), která již dříve přispěla k výstavbě sarkofágů, které zakrývají zničený černobylský reaktor. (EURO)

Zdroj: https://www.irucz.ru/