Černobyl, má láska

01.03.2011 23:44

Václav Vašků - Černobyl, má láska

V. Vašků
Výstava fotografií věnovaná 25. výročí největší jaderné havárie v historii.
Výstava trvá do 31.3. 2011
 

 
 

V noci na 26. dubna 1986 explodoval reaktor číslo čtyři jaderné elektrárny v Černobylu. Krátce na to radioaktivní mrak přikryl Bělorusko a Ukrajinu. A to ještě před tím, než jej vítr rozfoukal po celé Evropě. Tisíce lidí dobrovolně i nedobrovolně nasazovaly vlastní životy, aby uhasily atomový požár. Další stovky tisíc likvidovaly následky havárie. Téměř půl milionu lidí muselo být přesídleno a tak navždy ztratilo svůj původní domov. Kolem Černobylu byla vytvořena zakázaná zóna, kam dodnes nesmí vstoupit nikdo nepovolaný...

Od katastrofy v Černobylu letos uplyne 25 let. Jak to tam vypadá dnes? Autor fotografií vstupuje do zakázané zóny a hledá zde ozvěny tragédie. Snaží se zachycovat osudy lidí, kteří byli havárií nějak poznamenáni. Panoptikální svět kolem Černobylu jej však brzy uhrane svou bizarností. Tak jako Stalker z filmu Andreje Tarkovského si Zónu nakonec zamiluje.

Václav Vašků, fotograf (49) - Autor se již řadu let věnuje dokumentování černobylské katastrofy a jejích důsledků na přírodu a člověka. Do zakázané zóny podnikl již jedenáct výprav.

Výstavní sál KD Dobříš, vernisáž výstavy se uskuteční v sobotu 5. března od 18.00 hod. Výstava potrvá do 1. 4. 2011. Otevírací doba Po – Pá 9 -16 hod a během konání večerních kulturních programů.